lördag, april 28, 2007

Se upp för Mufflons


I körkortsboken står mycket klart och tydligt att om man kör på ett mufflonfår så ska man agera på samma sätt som när man har kört på högvilt. Min fråga är: Har någon sett ett mufflonfår förrutom då de har krockat med ett. Mystiska och fachinredande djur, nästan lika faschinerande som sengångare. Har lyckats hitta nån slags bild på mufflonet iaf.

Skyldighet att anmäla viltolyckor och skadat vilt

40 § Har björn, varg, järv, lo, älg, hjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår eller örn skadats eller dödats vid sammanstötning med ett motordrivet fordon, är fordonets förare skyldig att snarast möjligt märka ut olycksplatsen och underrätta närmaste polismyndighet. (Förordning (1998:1000).

Kännetecken: Baggen har kraftiga, bakåt spiralböjda horn. Även tackan har horn, men mindre än baggens.

Förekomst: Mufflonfåret härstammar från medelhavsområdet. Där finns det fortfarande kvar på några av de större öarna. Fåret har inplanterats på flera ställen i Mellaneuropa, hos oss i Sverige finns det i några vilthägn men även i några frilevande grupper, bl a i Sörmland och på ett par öar längs bohuskusten.

Föda: Domineras av gräs och örter, men även löv och kvistar kan betas. Vintertid förekommer barkgnag. Mufflonfåret kan beta upp till 1,5 m över marken när det ställer sig på bakbenen.

Mufflonfåret är ett slidhornsdjur vilket inebär att hornen tillväxer kontinuerligt: samma horn behålls hela livet. Hornen består av ett hornämne, till skillnad från hjortdjurens benartade horn. Vanligtvis har även hondjuren horn bland slidhornsdjuren.

Slidhornsdjuren tillhör klövviltet tillsammans hjortdjuren och svindjuren.

Exotiskt värre! Hoppas att vi möts en dag.

Inga kommentarer: